Friday, November 26, 2004

Gjør det sjøl

I den senere tid har gjør det sjøl dukket opp i form av den nå økende interessen rundt pønk og dets mange subkulturer som f.eks. HardCore, Straight Edge, Screamo, Emo osv. Gjør det sjøl dukket først opp, i Norge i alle fall, som begrep som en del av pønken. Det å starte band, gi ut fanzine, arrangere konserter osv.

Begrepet tok Trondheimspønkerne Johnny Yen Bang tak i å lagde låten med samme navn. Den var tvunget til å bli en hit. Symbolverdien i å ha en låt man kunne identifisere seg med og samtidig kunne bruke som ekskludering av alle "streitingene" som ikke forsto den underliggende meningen med teksten er stor.

Denne symbolverdien av de tre ordene har nærmest gått som en rød tråd igjenom pønk miljøene i Norge uansett rettning og årstall. En titt i Per Ebbe Helberg sin hovedoppgave i kulturstudier ved Høgskolen i Telemark i 2004 ved tittel; Hardcore-punk - bare for den harde kjernen? Sosiale endringer i et avgrenset musikkmiljø i Norge, viser nettopp dette. Hvordan et begrep kan bestå selv om individene blir skiftet ut og fortsatt bety så mye for så mange.

Låten "Gjør det sjøl" finnes med Johnny Yen Bang på samleren 7000 riff (Arctic Records ARC 8654) lp med hefte 21 november 79, også som mc og senere på samleren Anarki og kaos (Voices of Wonder VOW 029) lp med hefte 92, også som cd. Låten finnes også som gratis MP3 her. Teksten kan leses på Åge Utnes emininte sider. Du finner den her.

Vet bare om to innspilte cover versjon av låten (finnes nok noen bootleg opptak der band gjør den som ekstra nr o.l.) og de står Sanderfinger for på deres Star Wars EP, der er den inkludert som en live versjon. Den andre står Hopalong Knut for. Knuternes versjon lå inne på P3 sin high rotation liste i desember 2005. Hvis noen vet om flere innspilte cover versjoner ta mer enn gjerne kontakt.

Av Tore Stemland med takk til Anders Moe og Einar Ellingsen.