Tuesday, August 31, 2004

Første norske pønk utgivelse på vinyl. Eller historien om Graxelaget. (valgfritt)

Det diskuteres ofte og heftig om hvilken utgivelse (på vinyl) som var norges første pønk utgivelse. Graxelaget er nok undertegnedes favoritt, til tross for Noregs punklag sin "Du er eit svin" som kom som 7" i 1977. Noregs punklag er jo Prima vera og hadde ærligt talt ikke noe med pønken å gjøre. Dette fordi denne (Graxelaget) er like pønkete som Pink dirt og fordi denne ble utgitt før. Det eneste usikkerhetsmomentet er og blir om denne kom før Børres kork sin 7", som vel egentlig aldri har blitt offisielt utgitt. Lover å komme nærmere tilbake til både Pink Dirt og Børres kork ved en senere annledning.

Graxelaget var egentlig en løselig sammensatt teatergruppering som med utgangspunkt i gruppen Fabs (Hovedsakelig brødrene Østmoe) tilknyttet seg skuespillere og musikere etter behov. Anarkopønkoperaen "Balladen om Exteracy Grax" var en av flere slike. I løpet av høsten 78 og våren 79 besøkte de hjembyen Oslo og bl.a. Tønsberg, Nesodden og Ås. Til sammen var det mellom 20 og 30 personer involvert. Noen på en forestilling, andre på flere.

En av disse forestillingene ble tatt opp på en spolebåndopptaker i løpet av 78. Lyden var av det mer lugubre slaget. Etter å ha fått fjernet noe av ulydene i Roxy studio, ble det resterende produkt sendt til pressing. Utgiver var det anarkistiske organet Folkebladet, hvor Jens H. Østmoe var tidvis aktiv. De ville skrive om musikk, men hvorfor om noe som så få hadde hørt? De ville heller lage en spesialutgave av Folkebladet. Dette ble til Folkebladets pønk spesial nr 2/3 1979. En nærmere 20 minutter lang ep som kom senhøsten 79.

Før de kom så langt fikk de 5 white label test pressinger som de godtok til tross for fortsatt grumset lyd. Deretter mottok de 500 ex ferdige plater. Covret ble trykt ved Follo Trykk og er ett utbrettscover med innlimt tegneserie/collage/tekst ark. Farge trykk til tross, så solgte ikke platen noe særlig. Mye fordi den ble distribuert igjennom bok kafeer og andre idealistiske utsalgsteder. Radiospilling var det smått med. Ett annet moment var at de involverte var ikke en del av den innerste krets av pønkerne i Oslo by. Graxelaget ble sett på som politiske aktivister som prøvde å kuppe ett opprør til fordel for en politisk bevegelse. Slikt ble ikke sett på som noe positivt (bare se på hva som skjedde med Oslo børs samme året). Å bli omtalt som "Den værste rip off i plateindustriens historie" i Nye takter hjalp nok definitivt heller ikke på platesalget.

At media ikke interesserte seg for utgivelsen er vel ikke så overraskende. Platen var innpakket i et ikke altfor kommersielt salgbart cover, lydkvaliteten var dårlig og Norge hadde ikke sett liknende amatørutgivelse før. Utenom nevnte slakt i Nye takter ble ett utdrag fra platen brukt på Radio-Libertaire (Paris) sine "nytt fra Skandinavia" sendinger. I Folkebladet nr 2-83 ble platen omtalt over flere sider og den ble presentert på anarkist festivalen i Venezia i 1984. Siden da har den vært glemt, hatet og utskjelt inntil Muzakk børster støvet av den og minner de leserne som må ha alt med Norsk pønk, at de ikke må glemme denne. Greit den var nevnt i et nummr av Backstage også, rett skal være rett.

Graxelaget besto av på denne utgivelsen av disse personlighetene; Leif D. Driver (sang/gitar) Tor Pedersen (kor/bass) Rockegunda (kor/latter) Teater Sally (sang/kor) Jens H. Østmoe (gitar/sang) og Knut H. Østmoe (trommer/sang). Av disse er det Pedersen som kan vise til en musikalsk karriere i ettertid. Han var samtidig med i Dueslaget og senere i Schizo. Begge bandene rakk å gi ut hver sin 7"er før de gikk inn.

Hvis vi ser bort fra vinylutgivelser er Arendals bandet Impotents sin single kassett fra 1978 den første punk utgivelsen. Det bandet inneholdt sentrale personer som i dag spiller i band som The Smell of Incence og Famlende forsøk. Her var også musikk journalist Tore Neset med, kjent fra sin tid i Nye takter, Puls, Dagbladet og nå redaktør i ITavisen. Impotents ga også ut norges første single kassett, lenge før Jannicke gjorde det samme og har feilaktig blitt omtalt som den første norske kassett single utgivelsen.

Discografi;
1) Balladen om Exterazy Grax. En anarkopønk opera (Folkebladet FB-1-79) 7" ps august 79. Presset i 500 ex. Også i white label test press av 5 ex.
Tore Stemland (med takk til Jens H. Østmoe).

2018/10/23: Anders Moe har funnet oppslag i Dagningen 14. mai 1980, som viser at Børres kork ikke kom ut før i 1980 og er dermed ikke i nærheten av å være den første pønkeplaten i Norge.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.