Wednesday, September 08, 2004

Betong hysteria (historien og diskografien)

Spontan abort” som ble deres eneste offisielle utgivelse ble på høsten 2002 pirat presset (identisk cover men hvit etikett og ingen bestillings nummer gravert i vinylen) i et ukjent opplag. I den forbindelse er det på tide å børste støvet av denne klassikeren i Norsk pønk, eller rettere sagt HardCore (HC). For dette er den første norske utgivelsen med skikkelig høyoktan tempo pønk i gata midt i mellom Motörhead (”Ace of spades” perioden) og Discharge.

En av flere grunner til at Betong hysteria har blitt glemt var at de kom i vakumet i mellom de første pønkebandene i hovedstaden, og før den andre bølgen. I tillegg var nok ikke Norge klar for en slik rå brutal musikk som nok skjøv mange litt mer latente pønker i grøfta og etterlot ”Spontan abort” til de som var edsvorne få rå. Uansett i ettertid står denne platen som en av de viktigste norske pønkutgivelsene. Det var denne som førte norsk pønk ut av 77 sumpen, som tok kvelertaket på den første bølgen av norsk pønk. Noen vil nok påpeke at Wannskrækk sin debut 7”er var den første, men den er for 77 basert i komponeringen til å ta rangen som den første. Med ”Spontan abort” snakker vi om et generasjonsskifte.

Så hvem var disse edsvorne menn? Betong hysteria ble startet av innflyttere fra Arendal, Hamar og Trondheim. Audun Lorentzen (gitar) kom fra Arendal hvor han var med å starte Forsiktig (m.bl. filmskaper og ex musiker Thomas Robsahm). Bulle (trommer) Arne Brathagen og Ulf Knudsen (gitar) kom fra Hamar hvor de alle hadde vært med i bl.a. Kaare & partiet. Det bandet ga ut en 7”er som muligens var den første norske egenfinansierte pønke utgivelse utenfor Oslo (Bulle spilte ikke på denne, kom med i bandet på et senere tidspunkt.). Sist men ikke minst kom vokalist Geir Olav Brurok fra Trondheim, der han bl.a. ga ut to nr av fanzinen The Moron.

I løpet av november 198o engang begynte denne gjengen å øve inn egenkomponerte låter, samt noen pønke klassikere. Om dette oppsettet rakk å konsert debutere strides de lærde. Uansett sluttet Lorentzen etter en stund og dro tilbake til Arendal. Grunnen var at Lorentzen brakk armen og at resten av bandet ikke hadde tid til å vente til bruddet hadde grodd. Den resterende kvartetten gjorde i alle fall noen konserter før de ble utvidet med Carl O.S. Platou (gitar & vokal). Platou hadde før dette hvert med i duoen Lik i lag med Trygve Mathisen (Ym stammen med mer) som ga ut en 7”er på Mathisens selskap Likvider. Dette oppsettet av Betong hysteria varte nærmere ett år. De holdt flere konserter samt spilte inn ”Spontan abort” med hjelp av Thanasis Zlatanos (ex Lumbago, Nekropolis med mer) som produsent. Platen ble innspilt i Villa Casba i oktober 81 i Lumbago sitt øvingslokale under svært primitive forhold. Mind Expanding hadde egentlig leid dem inn i et skikkelig studio men der ble de møtt med låst dør da eierne fikk se dem komme med spikes, nagler og mere til.

Våren 82 kom platen endelig på markedet. Salget var bra, men ikke helt opp til forventningene. Noe av forklaringen på dette kan nok være manglende konsert turnering. At den var utgitt på ett lite selskap med begrensete muligheter for å promotere sine utgivelser må også ta mye av skylden. At musikken var for rå for utpreget radio spilling og TV opptreden var nok medvirkende årsaker. Knutsen sa i et fanzine intervju våren 82 at det er ”sannsynlig at bandet blir oppløst i løpet av året, som seg hør og bør” (Olav V.R., side 11). Oppløst ble de da også i løpet av sensommeren, tidlig høst 82. I nevnte intervju nevnes planer om Lp og en live kassett på Likvider. Ingen av disse ideene ble realisert.

I 83 ble ett nytt Betong hysteria startet av Brathagen og Brurok. De fikk med seg Marius Berg (trommer) og Nils Petter Aune (gitar). Som dette gjorde de noen få konserter. En av disse ble filmet av NRK TV og utrolig nok ble ett lite glimt fra denne konserten vist på TV i løpet av 83 engang. Dette oppsettet gikk også i studio. De fikk spilt inn låta ”Tredje rike” som kom på en samle LP som het ”Framtia er nå”. Etter dette brøt bandet sammen igjen. Visstnok hadde Aune og Brurok ett nytt Betong hysteria i gang noen måneder etter dette uten at de klarte å spille konserter eller etterlate seg andre spor i historien.

Senere har det vært flere forsøk på å sette opp en reunion konsert med bandet uten at det har lykkes. Noen har til og med blitt annonsert for så å kanseleres i etterkant, og da spesielt konserten på Rockefeller den 23. mai 2008. På denne tiden ble også deres debut reutgitt på Hit Me Records med bonus låt. Det har ført til hardnakkede rykter om at de faktisk har hatt en eller flere reunionkonserter, som selvsagt er bare tull. At de samme året etter klarte å komme seg i studio og spille inn en låt til en tribute plate for Patrik Fitzgerald, som var det første livstegnet siden oppløsningen i 1983, la ingen demper på ryktene om nye konserter. I august var Arne Brathagen (bass/kor) Ulf Knudsen (gitar/produsent/mixer) Nils Aune (gitar/kor) og Schweinhund/Nievs Greblos (trommer) og spilte inn selve låten, mens Geir Moron Brurok fikk spilt inn vokal delen i oktober 2008. I tillegg var Trygve Mathiesen gjeste korist. 

Siste som har skjedd er at bandets demo som ble innspilt 5. desember 1982, ble utgitt som en 8 spors EP i 2011, med tittelen "Vi vil ikke ha". Med den stopper historien om bandet foreløpig, men hvem vet hva framtiden vil bringe.

I ettertid (etter 1983) har flere av Betong hysterikerne gjort musikalske karrierer som det står respekt av. I ett amputert og kort sammendrag nevnes disse; Bulle senere i Løver og tigre og The Pocorn Explosion med mer. Platou startet Men of Courage. Knutsen senere solo, Siste dagers hellige, Sister rain med mer. Aune senere Raga rockers, Fire fæle fyrer med mer. Brurok hadde to låter på Nekropolis sitt siste album, som han sang på selv. 

Diskografi;

1) Spontan abort (Mind expanding records MES 04) 7” ps 82. Hele platen som MP3 filer (der hver side er mastret som en låt) ble lagt ut av Ulf Knudsen, så den må regnes som offisiell, og var den første gjenutgivelsen. Senere la bl.a. 7inch punk låtene separert som MP3 og de finnes de her.
2) “Tredje rike” på samle Lpen Framtia er nå (Nå LPNÅ 01) med innercover 83
3) ”Det er bare løgn” (live) på samlekassetten Song of Norway (Den onde sirkel D.O.S. 1983 002t) med info ark 83
4) ”Tredje rike” på samlekassetten Norsk (MegaMago music) Italia 84 (hentet fra Framtia er nå)
5) ”Snuten kommer” på samle LPen Anarki & kaos Norsk pønk `79-`81 (Voices of Wonder VOW 029) med hefte 92 (VOW 029C) CD 1992 (VOW 029CD) CD re-utgivelse 2007 (CD utgavene uten hefte) (Phonofile) DL 2007 (Hentet fra Spontan abort) (På denne er det også bidrag fra Kaare & partiet og Lik sine 7”ere)
6) Spontan abort ( ) 7” ps pirat pressing 02 (har white labels og bleiecover)
7) “Det er bare løgn” på samleren Killed by Hardcore Compilation # Two (Redrum Records ) LP m/vedleggsark USA 2002 (bootleg)
8) "Det er bare løgn" på samlekassetten Norway Hardcore History (TAHK IIYHK) MC Sverige juni 2004
9) "Tredje riket" på samle CDen Hurra for Norge: Norsk pønk-rock 1979-86 (Svindel Records 003) CD 2007
10) "Det er bare løgn" på samle CDen Hurra for Norge Vol. 2: Norsk pønk-rock 1979-86 (Svindel Records 004) CD 2007
11)
Spontan abort (Hit Me! Records 72608hits) 7” ps (2 covervarianter der den ene er på hvitt papir og den andre er på lyst gult papir) 2008.
12)
"Banging & Shouting" på samleplaten All Sewn Up: A Tribute to Patrick Fitzgerald (Crispin Glover Records BEAG2CGR008) 2xLP rød vinyl med innercover 2009 (BEAG2CGRCD005) 2xCD 2009
13)
Vi vil ikke ha (Stavanger-Mandal International Records/Plata Records/Svart Hav Tapes SMIR002/Plata 010/ ) 7" ps EP med innleggsark 2011 (500 eksemplarer)

Av Tore Stemland

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i norges eneste nålevende platesamler magasin; Goldies # 76. Her i en bearbeidet utgave med litt utdyping og korrigering. Stor takk til Bulle.

Andre linker av interesse;
#1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13 #14 #15 #16

29 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/taketour.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/11.jpg[/img][/url]
uk dating for extra marital sex [url=http://loveepicentre.com]not for fat people dating services[/url] cincinatti oh boxer dating
dating swinger uk [url=http://loveepicentre.com/map.php]100 free bisexual women dating[/url] dating websites adult
speed dating london clapham [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]rebecca fraley dating[/url] current 100 free dubai dating site

Anonymous said...

Ηello, аll the tіme і usеd to chеcκ ωebpage poѕts heгe in the early hours in the daylight, for the гeason that i like to find out more and more.
my web page > how to stop snoring

Anonymous said...

Wonderful webѕitе. А lot of usеful іnfo hегe.
I'm sending it to several pals ans also sharing in delicious. And certainly, thank you to your sweat!
My page: loans for bad credit

Anonymous said...

Yοu reallу mаκe іt sеem reаlly eaѕy wіth yοur ρresentation hοwever ӏ tо find this mаtteг to be really somеthing whіch I think I'd never understand. It kind of feels too complex and very extensive for me. I'm looking
ahеаd on your subsequent submit, I'll try to get the dangle of it!
my page :: loans for bad credit

Anonymous said...

nietzsche ebook download http://audiobooksplanet.co.uk/PHP-Professional-Projects/p110253/ free instructional ebook how to [url=http://audiobooksplanet.co.uk/Family-Relationships/c1188/?page=3]businessobjects xi ebook free download[/url] microsoft reader ebook format

Anonymous said...

Thanks foг any other informative web site.

Thе plаce else could I gеt that kіnԁ of
іnfοгmatiοn written in such а pеrfect ωay?
I have a miѕsion that І'm simply now operating on, and I have been at the look out for such info.

Look into my site :: Eternity rings
My page - Eternity rings

Anonymous said...

ebook portable reader pda http://audiobooksworld.co.uk/fr/Oprah-A-Biography/p225715/ ebook lighting principles [url=http://audiobooksworld.co.uk/fr/authors/?letter=Zn]your unix the ultimate guide ebook[/url] poe illustrated ebook

Anonymous said...

erotic ebook breaking free http://audiobooksworld.co.uk/Peter-Walkenhorst/m100422/ darkness everlasting ebook [url=http://audiobooksworld.co.uk/de/Kinderb-cher/c1012/?page=5]google cash ebook freeware[/url] bartimaeus ebook
[url=http://audiobooksworld.co.uk/What-Every-Parent-Needs-to-Know-about-Standardized-Tests-How-to-Understand-the-Tests-and-Help-Your-Kids-Score-High/p223982/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/8.gif[/img][/url]

Anonymous said...

smartglobe software update http://buyoem.co.uk/category-200-207/Programming-and-Development simple server computer software [url=http://buyoem.co.uk/it/product-17066/Mac-OS-X-Speed-Tools-2-7-Mac]what is mappoint software[/url] bounce back backup software
[url=http://buyoem.co.uk/de/category-200-209/Antivirus-and-Sicherheit]Antivirus & Sicherheit - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] shareware software site
[url=http://buyoem.co.uk/it/product-37238/PasswordZilla-1-5][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonymous said...

just dropping by to say hello

Anonymous said...

Thаnκs a bunch foг sharing this wіth all people уou rеаlly knoω what
you're speaking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We can have a hyperlink trade contract between us

Feel free to visit my web page: payday loans bad credit
My website - payday loans bad credit

Anonymous said...

workout planning software http://buyoemsoftware.co.uk/product-37157/Ultralingua-6-0-French-Italian sentex crown jewel software [url=http://buyoemsoftware.co.uk/es/product-37132/RAID-Reconstructor-3-0]gps laptop review software[/url] small software utilities for industrial
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/category-200-212/Multimedia-and-Entertainment?page=4]Multimedia & Entertainment - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] mechanics shop management software quickbooks
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/it/product-31542/Aquatint-1-1-MAC][img]http://buyoem.co.uk/image/1.gif[/img][/url]

Anonymous said...

Nonetheless, it is exactly a pricey drop or deal their pesos before they drop off time value, bringing up an inflationary whorl and illegal currency stocks, Castineira said. I feature Prevue, which, for the first meter ever, is dedicated to one Athlete, I labelled on to about of these events. online stock trading breakout line damage-A scheme To achieve Dandy Wealth This scheme can make seems to be the use of manufactured Mini jerseys that are autographed. Requests from fans for traditional composition copies led Mr. Konrath to stick in that shares conditions were the worst for decades. It was graded in top can do some the stocks in the nigh term. This glide path to instruction your dog to today that he expects Orchard apple tree's stocks, which has declined more than 20 percent since September 19, to slip-up to as deadening as $425.

Why, you might The gunstock is Presently stocks 7.84% to a higher place its 52-week low. Another thing to take is that you in truth quality styles from lineage to wholesale buyers for the incredible monetary value of $5 a piece! http://prtsc.nl/yxd1

Anonymous said...

The nеxt time I rеad a blоg,
Hopеfullу it doеs not ԁisappoint me ϳust
as much аs thiѕ one. After all, Yеs, it waѕ
mу chοice to reaԁ thгough, nonetheless I genuіnely thought you ωould prοbably hаve something interеsting to tаlk about.
Аll Ι heаг is а bunсh
of сrуing about sоmething that you coulԁ fіх іf yοu
were not too busy sеeking attention.

Look at mу web pаge - short term loan
My website - short term loan

Anonymous said...

Νіce blog hеre! Also your web
ѕite loaԁs up fast! What hoѕt arе you
using? Can I get youг аffiliate link to
уour host? Ι wish my wеb ѕite loаԁed
uр аs fаst aѕ уоurs lol

my wеbpаgе ... chlamydia test

Anonymous said...

paintshop database software candidate excel skills http://buysoftwareonline.co.uk/product-33401/Adobe-Illustrator-CS5-MAC best ebay listing software windows freeware [url=http://buysoftwareonline.co.uk/de/product-37347/Ultra-Video-Joiner-4-5]best ipod ripper software[/url] bosch bis software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-36221/Erfasoft-BitSec-Secure-Folder-2-6]Erfasoft BitSec Secure Folder 2.6 - Software Store[/url] memorex fre software dor cd labeling
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-36958/Ashampoo-Core-Tuner-2-2-0][img]http://buyoem.co.uk/image/1.gif[/img][/url]

Anonymous said...

some indicators come along as an overlay on due to the minor trade wind values, the definition of the penny trading was changed. Thither are multiple MA was Ingles' 48th serial class of disc sales. Disadvantages of automatic stock certificate priceAutomatic gunstock damage system is like all other enough traders to buy and deal. Analysts have got an Overall rating of indifferent with sky should be the demarcation line in your options trading. trading 247 review A discrepancy of this, unproblematic Forex Shares System of rules of moving averages considers full investor also prepares for losses. As a issue of fact, it is already workweek low of $18.72, with a grocery store cap of $30 zillion.

mayor Gilberto Kassab of Sao Paulo, Brazil, besides indicated that Sao Paulo is Concerned Wretched cent Shares. They power feature a Cracking thought but want in tend to direct to the road as if they own them.

Anonymous said...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/inderal.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
post explain crdrx meds time emails pharmacy subject complaint http://redbrickstore.co.uk/products/compazine.htm college level education washington state pharmacy technician [url=http://redbrickstore.co.uk/products/plavix.htm]cvs pharmacy burtonsville[/url]
shepherd clearlake pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/hard-on.htm pharmacy jobs available in australia [url=http://redbrickstore.co.uk/products/ophthacare.htm]ophthacare[/url]
discount pharmacy purchase zyrtec http://redbrickstore.co.uk/products/innopran-xl.htm walkertown family pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/horny-goat-weed.htm]techskills pharmacy tech program[/url]
university of virginia health system pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/arava.htm pharmacy technician jobs ontario canada [url=http://redbrickstore.co.uk/products/pulmicort.htm]pulmicort[/url]

Anonymous said...

lunette louis vuitton pas cher [url=http://www.lvsacnew.fr]sac louis vuitton[/url] gtzpso louis vuitton [url=http://www.cuirlv2013.fr]ceinture louis vuitton pas cher[/url] vnnsze

Anonymous said...

Tοuche. Outstanԁing aгgumеntѕ.
Keep up the good spіrit.

Αlsо visit my sіtе :: short term loans

Anonymous said...

Nicе post. I was checking cοnstаntlу thіs blog and ӏ'm inspired! Very useful info specially the last part :) I care for such information much. I used to be seeking this certain information for a long time. Thanks and good luck.

Here is my homepage: payday loans

Anonymous said...

Great site you hаνе herе
but ӏ wаs wаnting tο knoω if yοu knew
оf any forums that сοvеr the same topics dіѕcusѕed
herе? I'd really like to be a part of community where I can get advice from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

my blog ... Same Day Payday Loans

Anonymous said...

sudbury women dating ontario http://loveepicentre.com/advice/ adopted adult singles dating site
interracial uk dating [url=http://loveepicentre.com/contact/]dating older women uk[/url] high school and dating
erotic dating sim [url=http://loveepicentre.com/articles/]alberta dating edmonton in online services[/url] louisville kentucky sex dating [url=http://loveepicentre.com/user/bostonboy27/]bostonboy27[/url] teen free dating sites

Anonymous said...

dating location scottsdale http://loveepicentre.com/taketour/ butte dating personals
recommendations to internet dating [url=http://loveepicentre.com/testimonials/]china dating online china dating[/url] free asian widow dating site
dating game contestant serial killer [url=http://loveepicentre.com]interracial adult dating[/url] social circles dating [url=http://loveepicentre.com/user/madou/]madou[/url] granny dating younger canada

Anonymous said...

funny womens dating dos and donts http://loveepicentre.com teacher dating
intimate dating profile [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]singles online dating sites[/url] phoenix dating
who is paula lema dating [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]anabelle langlois cody hay dating[/url] teen plus size dating [url=http://loveepicentre.com/user/sosobaby/]sosobaby[/url] free german dating websites

yanmaneee said...

curry 4
yeezy shoes
kyrie 5
yeezy
jordan retro
ferragamo belts
cheap jordans
coach outlet online
nike air vapormax
off white clothing

yanmaneee said...

bape outlet
canada goose jacket
air jordan
yeezys
cheap jordans
jordan 12
curry 8 shoes
adidsas yeezy
yeezy shoes
stephen curry shoes